Technológiai Igazgatóság

Móger Róbert

főmetallurgus

+36 (25) 584 180

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Józsa Róbert

technológiai vezetőmérnök

+36 (25) 582 852

+36 (25) 584 772

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az acél rugalmas, nagy szilárdságú, jól alakítható vasötvözet. Tulajdonságai különböző eljárásokkal nagymértékben megváltoztathatók, keménysége például csaknem a gyémántéig fokozható. Előállításának többféle módja ismert, világszerte az egyik legelterjedtebb az ISD DUNAFERR-nél is alkalmazott konverteres acélgyártás, amely egy oxidáló olvasztási folyamat. Ennek során a betétanyagokat nagyméretű, tűzálló béléssel ellátott konverterbe adagolják. A fő betétanyagok, a folyékony nyersvas és a szilárd acélhulladék a salakképző adalékanyagokkal együtt kerülnek a konverterbe. Ezt követően a konverter felső részén, vízzel hűtött lándzsán keresztül oxigént fúvatnak be, melynek hatására magas hőfokon megtörténik az oxidáló olvasztás, amelynek végterméke a nyersacél. A fúvatás során a betét karbontartalmának döntő része kiég, a szilíciumtartalom teljes mértékben oxidálódik a mangán- és foszfortartalom egy részével együtt. Az oxidáció során keletkező szénmonoxid gáz a levegő oxigénjével érintkezve széndioxiddá ég el és nedves gáztisztítóba kerül. A konvertergáz hőtartalmát gőztermelésre használják. A szilícium, a mangán és a foszfor oxidjai a fúvatási folyamat alatt kialakított salakba kerülnek. A betét kéntartalmát CaS alakban a salakban kötik meg. A konverterfenéken lévő öblítőköveken keresztül a gyártási folyamat egészében lehetőség van inertgáz (argon vagy nitrogén) átöblítésre.

Az acéladagot a csapolás közben dezoxidálják és ötvözik,  majd az elérendő kémiai összetételének beállítása az üstmetallurgiai állomáson történik. Csapolás közben a primersalakot visszatartják. Az üstmetallurgiai kezelés alatt az acél zárványtartalmát argonátöblítéssel csökkentik, Ca-töltetű huzalok injektálásával zárványtartalma átalakítható. Az adag oxigénszintje és hőmérséklete szabályozható.

A Dunai Vasműben 1981 augusztusában kezdődött meg a konverteres acélgyártás. Az ISD DUNAFERR ZRt. acélművének konverterüzemében két darab, egyenként 135 tonna befogadóképességű konverter üzemel, amelyekben 2/1-es üzemmódban, váltva folyik a termelés. Konverterváltások időszakában lehetőség van 2/2-es üzemmódú termelésre. Éves kapacitás: 1,6 Mt acél.