Technológiai Igazgatóság

Móger Róbert

főmetallurgus

+36 (25) 584 180

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Józsa Róbert

technológiai vezetőmérnök

+36 (25) 582 852

+36 (25) 584 772

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A nyersvas vasércekből tűzi úton előállított, általában 4-5 százalék karbontartalmú és egyéb elemeket is tartalmazó ferrum alapú ötvözet. Közbenső termék, amely az acélgyártás alapanyaga. A gyártáshoz szükséges alapanyagok: vasércpellet, zsugorítvány, salakképző, kohókoksz. Az ércek beszerzése importból főként orosz, ukrán forrásból történik.

A kohó torok részén beadagolt alapanyagok fentről lefelé a kohó medencéje irányába haladnak. A kohókoksz C-tartalma az előmelegített (1100 °C) levegő oxigéntartalmával reakcióba lépve elég, és az így képződött gáz felfelé áramolva felmelegíti, redukálja a lefelé haladó ércet. A kohó alsóbb zónáiban – a koksz égése miatt kialakuló - magas hőmérsékletnek köszönhetően az érc (és meddője) megolvad, a képződött olvadék a kohó alsó részébe a medencébe áramlik. A képződött termékek a nyersvas és a salak, amiket rendszeres időközönként a kohóból eltávolítanak (csapolás).

A kohósítás egyik mellékterméke a torokgáz (fő alkotórésze a szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén és hidrogén), amelyet energiatermelésre, kazánfűtésre, és visszajáratva a kohóba befújt levegő előmelegítésre használnak. A lecsapolt salakot szilárd állapotban számtalan célra használják fel a cementiparban és az építőiparban egyaránt.

Az ércek kohósítása 2 db nagyolvasztóval történik. Az I.sz. kohó 1954-ben, a II.sz. kohó 1957-ben került átadásra. Ezt követően számos alkalommal megtörtént a berendezések átépítése. A DUNAFERR 1,3 Mt nyervasgyártó kapacitással rendelkezik.